Bruidsreportage Limburg: een gastblog over sommelier Joris Sondeyker

bruidsfotograaf Maastricht open trouwlocatiedag bij buitenplaats Vaeshartelt

Als bruidsfotograaf in Limburg, vind ik het leuk om af en toe een collega in het zonnetje te zetten. 

Sommelier Joris ontmoette ik bij buitenplaats Vaeshartelt in Maastricht, een prachtige trouwlocatie waar ik al meerdere bruidsreportages mocht maken. Ook hebben wij gezamenlijk deelgenomen aan de Open Toptrouwdaglocatie bij Kasteel de Hoogenweerth in Maastricht. Daarom hier onder een stukje over zijn sommelier service in Limburg.

Wijn, een van de persoonlijkste producten op de markt. Iedereen heeft een andere smaakperceptie. Zo houdt de een van een stevig glas rode wijn en de ander drink liever een fruitige witte wijn. Het ontdekken van je persoonlijke smaak kun je op meer manieren leren, of je drink veel wijn of je gaat gericht proeven. Een voorbeeld van dat laatste is natuurlijk een wijnproeverij, maar wat is dat nu eigenlijk. Tijdens een wijnproeverij ga je samen met je sommelier of vinoloog opzoek naar de smaken waar jij je persoonlijke voorkeur voor uitspreekt. Tijdens een proeverij komen bijna alle smaken wel aan bod (al is dat natuurlijk vrijwel onmogelijk) en ga je samen proeven met je instructeur. Hij of zei zal je dan leren hoe je de verschillende aroma’s en smaken kunt ontleden in je mond en neus. Om wijn te leren drinken heb je geen  super smaakzinnen of een neus als een hond voor nodig, wat belangrijker is om te leren is; wat vind ik zelf nu lekker. Zelf neem ik mijn klanten mee op een wijnreis door verschillende landen om zo ook te laten proeven wat nu het verschil is tussen een koud en relatief warm klimaat. Het zal je verbazen hoeveel smaken je tegen kunt komen in een glas wijn.

Sommelier service Sondeyker verzorgd natuurlijk niet alleen wijnproeverijen, ook ben ik actief op de trouwmarkt. Zo verzorgen wij bijvoorbeeld mooie Champagnetorens en slaan we tijdens de toost de kurk van de fles met een echt zwaard, sabreren noemen we dat. Verder verzorg ik complete evenementen, werk ik als freelance sommelier, verhuur ik mobiele wijnbarren, maak ik cocktails en gin-tonics en help restaurateurs met het indelen van hun wijnkaart. Deze brede combinatie zorgt ervoor dat ik in heel Europa actief ben en ik snel groei en leer van de dingen die ik doe.

Het belangrijkste ingrediënt voor succes is mijn passie, ik neem geen genoegen met half werk en zet graag de puntjes op de i. zeker als het aankomt op een bruiloft waarbij alles in 1 keer goed moet gaan. Tenminste het is de bedoeling dat je maar een keer in het trouwbootje hoeft te stappen. Speciale mensen, speciale wensen. Ik sta voor elke suggestie open en help mijn klanten in het meedenken over hoe we van een speciale dag een nog specialere dag gaan maken.

Getekend,

Joris Sondeyker.

Vanaf zijn 18e levensjaar gegrepen door het wijnvirus en gastheer in hart en nieren.

bruidsfotograaf Maastricht open trouwlocatiedag bij buitenplaats Vaeshartelt
bruidsfotograaf Maastricht open trouwlocatiedag bij buitenplaats Vaeshartelt
bruidsfotograaf Maastricht open trouwlocatiedag bij buitenplaats Vaeshartelt
bruidsfotograaf Maastricht open trouwlocatiedag bij buitenplaats Vaeshartelt