Waarom dure bruidsfotografen iedere cent waard zijn

17.02.14

Deze blogs zijn verouderd en tonen daarom niet meer mijn huidige stijl van fotografie
Ga voor recent werk naar

www.sjurlie.nl
of
www.sjurlie-bruidsreportages.nl

Bruidsfotograaf Limburg: waarom een dure bruidsfotograaf iedere cent waard is.

Deze blog heb ik overgenomen en vertaald van de website van ISPWP, je kunt hier het volledige artikel in het Engels lezen.

De reden dat ik de moeite heb genomen om het te vertalen, is het feit dat ik net als iedere fotograaf wel eens met klanten te maken krijg die niet goed begrijpen waarom mijn fotografie een bepaalde prijs heeft. 

Ik vind het altijd erg jammer om een potentiële klant te verliezen met als reden dat ik in hun ogen te duur was. Daarom hieronder een vertaling die je als bruidspaar hopelijk wat meer inzicht geeft in het prijskaartje van je bruidsreportage.

Waarom een duurdere bruidsfotograaf iedere euro waard is

Waar zou je voor een duurdere bruidsfotograaf kiezen in plaats van de goedkopere die op papier exact hetzelfde aanbiedt ?

Waarom zou je voor een fotograaf kiezen die je maar 250 hoge resolutie files geeft in plaats van een vele malen goedkopere die je 600 files geeft ?

Dit zijn maar enkele van de vragen waar wij fotografen dagelijks mee te maken krijgen.

Maar in plaats van uit te leggen waarom dure fotografen zo duur zijn, kunnen we beter uitleggen waarom goedkope bruidsfotografen zo goedkoop zijn.

Ervaring

Bijna alle  fotografen die nieuw zijn op de markt hanteren lage prijzen zodat zij zoveel mogelijk bruiloften kunnen boeken waarmee zijn hun portfolio kunnen opbouwen.

De pech voor jou is dat ondanks dat zij best talent kunnen hebben in het fotograferen van bijvoorbeeld landschappen en bloemen, zij vele fouten zullen maken en jij, op je speciale dag, zult eindigen met slechte foto’s. Huwelijksgebeurtenissen gaan snel en zijn onvoorspelbaar, je kunt geen enkel moment overdoen.

Dus vraag je af of je bereid bent dit risico te lopen op jouw mooiste dag door foto’s te laten maken door iemand die nog aan het leren is en ervaring aan het opdoen.

Wat zorgt ervoor dat jij deze mooie dag herbeleeft?  Inderdaad – herinneringen. Wanneer je je trouwfoto’s terugkijkt zou je je wensen dat dat je professionele foto’s door een expert had laten maken, die de gevoelens en details van je trouwdag toonden.

Uitrusting

Sinds de komst van de digitale camera en de lage prijzen voor digitale instapmodellen van spiegelreflex camera’s en lenzen, is het nog nooit zo eenvoudig geweest om bruidsfotograaf te worden (of moet ik zeggen parttime bruidsfotograaf). Dus in plaats van een full time carrière switch te maken, kun je nu datgene wat voorheen je hobby was een tijdje zonder veel kosten “uitproberen”. 

Top fotografen hebben de beste apparatuur om zeker te zijn van goede belichting en ze weten hoe ze het moeten gebruiken omdat hun apparatuur niet gehuurd is.

Een goedkope fotograaf heeft waarschijnlijk geen back up camera en al zeker geen andere apparatuur.  

Maar de camera is maar de helft van datgene wat nodig is om de klus te klaren. De nabewerking is “where the magic happens”. De meeste goedkope fotografen zullen niet veel geld uitgeven aan goede
bewerkingssoftware, een goede pc of een goede monitor om de foto’s op te bewerken. Ik kan je ook garanderen dat de meesten van hen geen back up maken van je trouwfoto’s, dus als hun pc crasht, zijn je foto’s ook verdwenen.

Nu je weet waarom sommige fotografen zo goedkoop zijn, laten we eens kijken waarom anderen zo duur zijn.

Tijd

Alle dure fotograferen zijn fulltime fotografen.

Full time met fotografie bezig zijn betekent waarschijnlijk dat het grootste gedeelte van je tijd en energie in de ontwikkeling van je eigen kwaliteit en product worden gestoken. Wist je dat het daadwerkelijk maken van de foto´s slechts 15% van de tijd in beslag neemt ? Het bewerken van de foto´s en maken van albums neemt een ander groot deel van de tijd in beslag. De rest van tijd wordt besteed aan zaken waar alle ondernemers mee bezig zijn, zoals administratie, marketing en netwerken.

Recentelijk vroeg een  potentiële klant me wat ik met ”bewerken” bedoelde. Ik was in de eerste instantie verbaasd dat zij geen idee had van datgene wat het meest van mijn tijd kost  – maar toen realiseerde ik me dat maar weinig mensen buiten de fotografie weten hoeveel er aan een originele RAW foto wordt bewerkt tot het prachtige eindresultaat is bereikt. Los van de 6 tot 12 uur die we besteden aan het fotograferen van een bruiloft, zijn we nog 3 dagen bezig met het bewerken van de foto´s. Ook moet een professioneel fotograaf continu op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en uitrusting. Dit alles om voor nog betere foto´s te zorgen!

Ervaring

Specifieke kennis kan enkel worden opgedaan door ervaring. Beslissingen moeten soms binnen een seconde worden genomen omdat niet alles volgens plan loopt, zoals onverwachts slecht weer, uitvallen van apparatuur, ongelukjes of vertragingen.

Voor de doorgewinterde fotograaf zijn deze situaties eenvoudig om mee te dealen, omdat zij waarschijnlijk al eerder soortgelijke problemen hebben meegemaakt. Het is echter niet alleen een kwestie van het probleem oplossen, maar ook de kennis van hoe licht zich gedraagt op verschillende locaties en in situaties, de bekendheid van werken op bepaalde locaties en het kunnen samenwerken met andere professionals, hetgeen invloed heeft op de vastlegging van je dag, het anticiperen op waar je moet staan voor het beste shots en veel meer.

Kwaliteit van werk

Wees gewaarschuwd, offertes vergelijken die op papier de beste deal lijken, zal je achteraf teleurstellen. In de regel is het zo, dat hoe minder bestanden je krijgt, hoe des te beter de kwaliteit en nabewerking zal zijn.

Dat is een vrij simpele regel, omdat een fotograaf die minder foto´s geeft meer tijd heeft om iedere foto die hij je geeft te bewerken.

Het woord `album` kan worden vergeleken met het woord `auto`. Een Golf en een Bentley zijn beide auto´s. De meeste duurdere fotografen leveren kwaliteitsalbums die handgemaakt zijn, albums die een leven lang meegaan, maar albums als deze hebben een prijskaartje en zijn verwerkt in het `dure pakket`.

Dus, een samenvatting in de notendop. Ervaren, duurdere fotografen zijn iedere euro waard omdat:

  • Hij of zij een getalenteerd artiest is, fotografie is niet gewoon een “bedrijf” 
  • Hij of zij jarenlange ervaring en vaardigheden heeft opgebouwd, tijdens waarschijnlijk 100 bruiloften. 
  • Hij of zij de nieuwste apparatuur gebruikt voor het beste resultaat
  • Hij of zij meer tijd aan je foto´s besteedt, om te zorgen dat ze aan hoge standaarden voldoen.
  • Hij of zij altijd back up apparatuur bij zich heeft en meerdere back ups van je foto´s maakt.

 

Na vele jaren zul je je nog de gevoelens van je trouwdag herinneren, maar niet de prijs van de bruidsreportage!

 

Reageer op dit topic, ik zou het leuk vinden om meningen te horen van klanten en collega's!

 

Reactie plaatsen

S
Mm, hier ga ik toch op reageren. Wij hadden een goedkope fotograaf. Ligt er aan wat je trouwens goedkoop vindt.
Maar de beste man leverde top kwaliteit foto's aan, de mannelijke Alice Mahran Photography vind ik hem altijd. Hij was zo goedkoop omdat hij niet ervan hoefde te leven. Een goedkope prijs wil dus niet zeggen dat het ontzettend tegen zal vallen.
Waarom dure bruidsfotografen iedere cent waard zijn
Logo Sjurlie.nl